facebook-icon twitter-icon nk-icon youtube-icon


Można powiedzieć, że prawie każdy z nas posiada kuchenkę mikrofalową.  Jak to się dzieje, że po włożeniu tam napoju, potrawy staje się ona ciepła? 

Cała tajemnica polega na  ruchu cząsteczek wody!  Znajdują się one w pożywieniu, a ruch ten powoduje podgrzanie samej potrawy.

Całość zachodzącym procesom w mikrofali zawdzięczamy części zwanej magnetronem, który emituje mikrofale, a te powodują ruch cząsteczek wody, które powodują, że  nasza potrawa staje się ciepła.

A kto wpadł na pomysł stworzenia mikrofali?

Odkrywcą kuchenki mikrofalowej jest Percy Spencer , który przypadkiem odkrył proces działania dzisiejszych mikrofalówek, przy prowadzeniu badań nad radarami wojskowymi.

Pierwsza mikrofala powstała w 1947 roku i miała 1,5metra wysokości i ważyła ponad 300 kg! Dobrze, że żyjemy w XXI wieku, a dzisiejsza technologia pozwoliła zminimalizować kuchenki mikrofalowe do małych rozmiarów ;) Zwłaszcza, że niektóre kuchnie są bardzo małe, mam na myśli te w bloku, gdzie potragią mieć one mo 6 m2 albo mniej.

Wszystkim życzymy smacznego! Pamiętajmy jednak , by nie nadużywać mikrofali do odgrzewania każdego jedzenia, które jemy, bo to nie do końca jest zdrowe:)

Pozdrawiamy i zachęcamy do odwiedzania naszego bloga.


Brak powiązanych wpisów.


Kategoria: CIEKAWOSTKI

Dodaj komentarz

Brak komentarzy do tego wpisu.