Można powiedzieć, że prawie każdy z nas posiada kuchenkę mikrofalową. Jak to się dzieje, że po włożeniu tam napoju, potrawy staje się ona ciepła?
Cała tajemnica polega na ruchu cząsteczek wody! Znajdują się one w pożywieniu, a ruch ten powoduje podgrzanie samej potrawy.
Całość zachodzącym procesom w mikrofali zawdzięczamy części zwanej magnetronem, który emituje mikrofale, a te powodują ruch cząsteczek wody, które powodują, że nasza potrawa staje się ciepła.
A kto wpadł na pomysł stworzenia mikrofali?
Odkrywcą kuchenki mikrofalowej jest Percy Spencer , który przypadkiem odkrył proces działania dzisiejszych mikrofalówek, przy prowadzeniu badań nad radarami wojskowymi.
Pierwsza mikrofala powstała w 1947 roku i miała 1,5metra wysokości i ważyła ponad 300 kg! Dobrze, że żyjemy w XXI wieku, a dzisiejsza technologia pozwoliła zminimalizować kuchenki mikrofalowe do małych rozmiarów ;) Zwłaszcza, że niektóre kuchnie są bardzo małe, mam na myśli te w bloku, gdzie potragią mieć one mo 6 m2 albo mniej.
Wszystkim życzymy smacznego! Pamiętajmy jednak , by nie nadużywać mikrofali do odgrzewania każdego jedzenia, które jemy, bo to nie do końca jest zdrowe:)
Pozdrawiamy i zachęcamy do odwiedzania naszego bloga.